3 Mayıs 2020 Pazar

Sinematerapi, Sinema Terapisi Nedir?

12:36

Sinematerapi Nedir?
Sinematerapi, Sinema Terapisi Nedir?
Sinematerapi, Sinema Terapisi Nedir? Sinematerapi yöntemi sinema filmlerinin izleyici kitlesi üzerinde sevgi, korku, aşk, gerilim, gizem gibi duyguları etkili bir şekilde oluşturabildiği için ortaya çıkmıştır. Bir film izledim ve hayatım değişti lafını son yıllarda çok sık duyar olduk özellikle de sosyal medyanın etkisiyle. Şunu söyleyebilirim ki bu sözün gerçeklik payı çok yüksek ve psikoloji uzmanları tarafından çoktan keşfedildi bile. 

Öncelikle sizlere sinema terapisinin tarihçesi hakkında sizlere kısa bir bilgi verelim ve daha sonra da bu terapinin nasıl yapıldığı hakkında konuşalım. Bu terapi yöntemini siz dahi kendi kendinize evinizde uygulayabilirsiniz. Sihirli bir yanı yok anlayacağınız ama çok etkili ve kesin çözüm odaklı bir terapi yöntemidir sinema terapisi.  

Sinematerapi, Sinema Terapisinin Tarihçesi Nedir?

Bu yöntemi ilk kerre kullanan 1990'lı yılların başında Psikoloji profesörlüğü yapan Amerikalı Gary Solomondur. Hatta bu konuyla alakalı bir de detaylı bir kitap kaleme almıştır. Ancak her şeyde olduğu gibi dünyanın bunun da kıymetini bilmesi ve değerini anlaması için birkaç yıl geçmesi gerekiyordu. Nitekim öyle de oldu. Gary, yazdığı kitabında 200 kadar filmi detaylı bir şekilde ele almış, anlatmış ve terapide nasıl kullanılacağını dahi anlatmıştır.



Sinematerapi, Sinema Terapisi Nasıl Yapılır?


Sinema Terapisi Nasıl Yapılır?

Sinematerapi, Sinema Terapisi Nasıl Yapılır?

Şimdi de söze sinema terapi nasıl yapılıyor diyerek başlayalım. Danışan kişi rahatsızlık bahanesiyle Psikologa gider ve rahatsızlığını, olan biteni ve her şeyi anlatır. Bu bilgiler ışığında Psikolog, danışan kişiye bir film önerisinde bulunur ve onu izlemesini ister. Tabi ortak bir karar sonucunda filmi Psikolog ve danışa birlikte seyredebilir. Bu onlara kalmış bir şey. Film izlerken minik minik notlar da alınabilir bazı şeylerin akılda kalması açısından. 

Filmi izleyen danışan kişisi, diğer seansta bu konuyu Psikologla birlikte konuşmaya başlar ve filmi tüm yönleriyle ele alır. Filmde neyi sevdi, hangi karakterle kendisini özleştirdi? Neden böyle bir şey yaptı ve altında yatan nedenler neler? Böylece danışan kişi süreci yaşamış ve ruhsal problemini anlamış olur. 

Depreyson için  Alone in the Tshirt-Zone, Eraserhead
Özgüven problemleri için Forrest Gump, Billie Eliot, My Left Foot, Rain Man
İlişkide yaşan problemler için The Accidental Tourist, The War of the Roses, He Said She Said gibi örnekler verilebilir. Bu arada unutmadan önerilen filmin Psikolog tarafından daha önce izlenilmiş olması çok önemli bir husus. İşte bu kadar. Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Teşekkürler buraya kadar geldiğiniz için.


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

© 2015 Ekşi Script.Ekşi Script Ekşi Script