23 Mayıs 2016 Pazartesi

FTP Nedir? FTP Ne Demek? En İyi FTP Programları Nelerdir?

00:01

FileZilla
FTP Nedir? FTP Ne Demek? En İyi FTP Programları Nelerdir?

FTP Nedir? FTP Ne Demek? En İyi FTP Programları Nelerdir?
gibi sorular sizlerin de kafasını kurcalıyor ise siz de bu yazımızı okuyarak soru işaretlerine bir çentik atabilirsiniz. Sizlere en iyi FTP programlarının ne olduğunu söylemeden önce FTP Nedir bundan bahsetmek istiyorum.

FTP Nedir? FTP Ne Demek?Dosya aktarımı protokolünün yani FTP'nin ilk tanımlanması 1971 senesinde Abhay Bushan tarafından RFC 114 olarak yapılmıştır. Zamanla farklı özellikler kazanan bu dosya aktarım protokolü en son olarak RFC 2428 olarak tanımlanmış ve IPv6 desteği sağlamaya başlamıştır. Bundan sonraki geliştirmelerle güvenlik açıkları kapatılmıştır.

FTP'nin açılımı File Transfer Protocol yani dosya aktarımı iletişim protokolüdür. FTP herhangi bir veri yığınını bir uç aygıttan diğerine transfer etmek amacı ile kullanılır. Daha basite indirgeyecek olursak; bir dosyayı FTP aracılığıyla TCP ağı üzerindeki herhangi bir kullanıcı ya da ağa gönderebilirsiniz.

FTP programları sayesinde bir dosyayı karşıya göndermek için bir kullanıcı adı ve bir de parolaya ihtiyacınız var. Şayet buna gerek kalmadan bazı FTP programları size Anonymous FTP desteği sağlar. Bunun için bir e-mail'e ihtiyacınız var parola olarak da anonymous yazmanız yeterlidir.

Ayrıca her FTP programı dosya transferleri ve komutlar için değişik portlara ihtiyaç duyar. En çok kullanılan port ise 21'dir. Tüm bu bilgiler ışığında en kullanılışlı ve en iyi FTP programlarını sizler için derledik.

1) FileZilla Nedir?
FileZilla 2001 yılında Tim Kosse ve iki sınıf arkadaşının ödevleri olarak dünyaya gelmiştir. Grup programı hangi lisansla dağıtacakları konusunda tartışmaya girince en son açık kaynak kodlu olarak dağıtma kararı almıştır. 2000li yılların başı birçok FTP programlarının da türediği bir yıl olduğu için FileZilla elbette ücretli olarak dağıtılamazdı. Yoksa daha doğmadan ölürdü. En mantıklı iş ücretsiz dağıtmaktı.

FileZilla Windows, Mac OS X ve Linux'ta kullanılabilen bir FTP programıdır. Basit bir arayüze sahip olduğundan ve 2014 yılında en çok indirilen 9 yazılım arasına girdiğinden webmasrterlarca çok çok tercih edilir. FileZilla 4 GB kadar olan dosyaları aktarabilir ve Türkçe dil desteği de mevcut. Ayrıca GoDaddy ve Ankara Üniversitesi gibi dünya çapındaki kurumlar tarafından kullanılması önerilen bir FTP programıdır.

2) CuteFTP Nedir?

59.99$ gibi bir fiyatla kullanıcıların kullanımına sunulan ücretli bir FTP programıdır CuteFTP. İlk defa 1996 senesinde GlobalSpace tarafından geliştirilmiştir. CuteFTP standart en iyi FTP programlarının sunduğu özellikleri size sunmasının yanında sınırsız dosya yükleme özelliği de sunmaktadır. Bu ise CuteFTP için artı bir özelliktir. Ücretli olmasına rağmen ciddi bir kullanıcı kitlesini bünyesinde barındırması CuteFTP'nin ne kadar kaliteli bir FTP programı olduğunu kanıtlamaktadır.

3) WinSCP Nedir?
WinSCP Windows platformları için geliştirilmiş ve açık kaynak kodlu bir FTP programıdır. WinSCP birçok özellikleri ile öne çıkan bir FTP programıdır.

4) CyberDuck Nedir?

CyberDuck ilk defa Mac OS X için tasarlanmış ücretsiz bir FTP programı iken 2014 yılında Windows platformları için de kullanıma sunulmuş bir dosya aktarım programıdır.

5) FlashFXP Nedir?

FlashFXP de Windows platformları için tasarlanmış bir FTP programıdır. FlashFXP'nin ücretsiz sürümünü indirebileceğiniz gibi 29.99$ gibi uygun bir fiyata lisansına da sahip olabilirsiniz. FlashFXP performans konusunda oldukça başarılı bir FTP programıdır. FlashFXP Türkçe dahil 20 farklı dilin desteğini kullanıcılara sağlamaktadır.

Siz de bildiğiniz FTP programlarını yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

© 2015 Ekşi Script.Ekşi Script Ekşi Script